ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ЕКОНОМІКО-ПОВЕДІНКОВОГО ДИЗАЙНУ РИНКУ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ
Анотація
Стаття присвячена розробці теоретико-методичних засад економіко-поведінкового дизайну ринку молочної продукції для забезпечення продовольчої безпеки в Україні. Актуальність дослідження зумовлена значенням продовольчої безпеки як невід’ємної складової національної безпеки, що забезпечує стабільне забезпечення населення якісними та доступними продуктами харчування. У роботі досліджено сутність і структурні компоненти продовольчої безпеки, її взаємозв’язок з економічною, соціальною, екологічною та політичною стабільністю в країні. Виявлено, що забезпечення продовольчої безпеки пов'язано з багатьма факторами, такими як сільськогосподарське виробництво, ланцюги постачання, соціальний захист, гендерна рівність тощо. Проведено аналіз динаміки суспільного інтересу до проблеми "продовольча безпека - національна безпека" за допомогою Google Trends. На основі системного огляду публікацій у базах даних Scopus визначено ключові тенденції досліджень сучасних у сфері економічного та поведінкового дизайну ринків, зокрема: зростаючий інтерес до поведінкових факторів, що впливають на економічні рішення; акцент на питаннях сталого розвитку та циркулярної економіки; активне використання цифрових технологій і соціальних медіа; розробка інноваційних методологічних підходів, таких як експериментальні дослідження та агентне моделювання. Новизна роботи полягає в концептуальному поєднанні концепції "структура-поведінка-результативність" з сучасними тенденціями економіко-поведінкових досліджень для комплексного аналізу ринку молочної продукції. Авторами розроблено причинно-наслідкову схему, яка показує послідовність вирішення наукової проблеми, що включає аналіз теоретичних засад, емпіричне дослідження особливостей поведінки учасників ринку, розробку прикладних рекомендацій та обґрунтування їх впливу на продовольчу безпеку. Практична значущість дослідження у тому, що розроблені теоретико-методичні аспекти можуть бути використані для створення конкретного інструментарію державного регулювання ринку молочної продукції, спрямованого на підвищення стійкості ринку, забезпечення доступності та якості молочної продукції, стабільності її постачання, а також зміцнення продовольчої безпеки України в умовах нестабільності.
Посилання
Albayati H., Kim S. K., & Rho J. J. (2020) Accepting financial transactions using blockchain technology and cryptocurrency: A customer perspective approach. Technology in Society. No. 62. DOI: https://doi.org/10.1016/j.techsoc.2020.101320
Arechar A. A., Gächter S., & Molleman L. (2018). Conducting interactive experiments online. Experimental Economics, no. 21(1), pp. 99–131. DOI: https://doi.org/10.1007/s10683-017-9527-2
Brooks J. S., Franzen M. A., Holmes C. M., Grote M. N., & Mulder M. B. (2006) Testing hypotheses for the success of different conservation strategies. Conservation Biology, no. 20(5), pp. 1528–1538. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1523-1739.2006.00506.x
Bubb R., & Pildes R. H. (2014) How behavioral economics trims its sails and why. Harvard Law Review, no. 127(6), pp. 1593–1678. Available at: https://harvardlawreview.org/2014/04/how-behavioral-economics-trims-its-sails-and-why/
Contestabile M., Offer G. J., Slade R., Jaeger F., & Thoennes M. (2011) Battery electric vehicles, hydrogen fuel cells and biofuels. Which will be the winner? Energy and Environmental Science, no. 4(10), pp. 3754–3772. DOI: https://doi.org/10.1039/c1ee01804c
Costa Sperb L. F., Sung M.-C., Ma T., & Johnson J. E. V. (2022) Turning the heat on financial decisions: Examining the role temperature plays in the incidence of bias in a time-limited financial market. European Journal of Operational Research, no. 299(3), pp. 1142–1157. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejor.2021.09.048
Contestabile M., Offer G. J., Slade R., Jaeger F., & Thoennes M. (2011). Battery electric vehicles, hydrogen fuel cells and biofuels. Which will be the winner? Energy and Environmental Science, no. 4(10), pp. 3754–3772. DOI: https://doi.org/10.1039/c1ee01804c
De Bondt W. F. M., & Thaler R. H. (1995) Financial Decision-Making in Markets and Firms: A Behavioral Perspective. Handbooks in Operations Research and Management Science, no. 9(C), pp. 385–410. DOI: https://doi.org/10.1016/S0927-0507(05)80057-X
Epstein L. H., Jankowiak N., Nederkoorn C., Raynor H. A., French S. A., & Finkelstein E. (2012) Experimental research on the relation between food price changes and food-purchasing patterns: A targeted review. American Journal of Clinical Nutrition, no. 95(4), pp. 789–809. DOI: https://doi.org/10.3945/ajcn.111.024380
Fanzo J., de Steenhuijsen Piters B., Soto-Caro A. et al. (2024) Global and local perspectives on food security and food systems. Commun Earth Environ, no. 5, 227. DOI: https://doi.org/10.1038/s43247-024-01398-4
Fong J. H. (2023) Risk Factors for Food Insecurity among Older Adults in India: Study Based on LASI, 2017–2018. Nutrients, no. 15(17). DOI: https://doi.org/10.3390/nu15173794
Gullotta G., Engels J. M. M., Halewood M. (2023) What Plant Genetic Resources for Food and Agriculture Are Available under the Plant Treaty and Where Is This Information? Plants, no. 12(23). DOI: https://doi.org/10.3390/plants12233944
Gupta N., Chuabey S., Patni I., Bhatnagar V., & Poonia R. C. (2023) Design of Machine Learning Model for Health Care Index during COVID- 19. In Machine Intelligence: Computer Vision and Natural Language Processing. Springer. Pp. 151–162. DOI: http://dx.doi.org/10.1201/9781003424550-8
Gupta S., Dash S. B., & Mahajan R. (2022) The role of social influencers for effective public health communication. Online Information Review, no. 46(5), pp. 974–992. DOI: https://doi.org/10.1108/oir-01-2021-0012
Holloway T., Jayasinghe S., Dalton L., Kilpatrick M. L., Hughes R., Patterson K. A. E., Soward R., Burgess K., Byrne N. M., Hills A. P., et al. (2023) Enhancing Food Literacy and Food Security through School Gardening in Rural and Regional Communities. International Journal of Environmental Research and Public Health, no. 20(18). DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph20186794
Kumar A., He X., Deng Y., Rayudu R., Batageli A., Bettayeb M., & Rayudu R. (2022) A sustainable rural electrification based on a socio-techno-economic-environmental-political microgrid design framework. Energy and Environmental Science, no. 15(10), pp. 4213–4246. DOI: https://doi.org/10.1039/d2ee01175a
Laukkanen M., & Tura N. (2022) Sustainable value propositions and customer perceived value: Clothing library case. Journal of Cleaner Production, no. 378. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.134321
Lefebvre R. C. (2011) An integrative model for social marketing. Journal of Social Marketing, no. 1(1), pp. 54–72. DOI: https://doi.org/10.1108/20426761111104437
Madrian B. C. (2014) Applying insights from behavioral economics to policy design. Annual Review of Economics, no. 6, pp. 663–688. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev-economics-080213-041033
Magqupu S., Katiyatiya C. L. F., Chikwanha O. C., Strydom P. E., & Mapiye C. (2023) Quality and safety of pork sold in the informal urban street markets of the Cape Metropole, South Africa. Meat science, no. 204. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2023.109270
McCann J., Sinno L., Ramadhan E., Assefa N., Berhane H. Y., Madzorera I., & Fawzi W. (2023) COVID-19 Disruptions of Food Systems and Nutrition Services in Ethiopia: Evidence of the Impacts and Policy Responses. Annals of global health, no. 89(1), 30. DOI: https://doi.org/10.5334/aogh.3980
Mehrotra S., & Jaladi S. R. (2022) How start-ups in emerging economies embrace circular business models and contribute towards a circular economy. Journal of Entrepreneurship in Emerging Economies, no. 14(5), pp. 727–753. DOI: https://doi.org/10.1108/JEEE-10-2021-0410
Mossenson S., Pulker C. E., Giglia R., & Pollard C. M. (2023) Policy approaches to nutrition-focused food banking in industrialized countries: a scoping review. Nutrition reviews, no. 81(10), pp. 1373–1392. DOI: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuad004
Murkey J. A., Gaston S. A., Alhasan D. M. et al. (2024) Food security status and cardiometabolic health by sex/gender and race/ethnicity among adults in the United States. BMC Public Health, no. 24. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-024-18655-y
Nelson K., Jackson A. M., Nguyen C. J. et al. (2024)Food insecurity in urban American Indian and Alaska Native populations during the COVID-19 pandemic. BMC Public Health, no. 24. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-024-18390-4
Nhamo N., Talabi A. O. (2024) Smart Food Industry: The Blockchain for Sustainable Engineering. Volume II - Current Status, Future Foods, and Global Issues, 404 р. DOI: https://doi.org/10.1201/9781003231172
Pakravan-Charvadeh M. R., Hosseini S., Mohammadi-Nasrabadi F., & Ferdosi R. (2024) Food Security Map of Households in Urban and Rural Areas of Khuzestan Province, Iran. Iranian Journal of Nutrition Sciences and Food Technology, no. 18(4), pp. 39–55. Available at: https://www.researchgate.net/publication/377119269
Panagiotopoulos I., & Dimitrakopoulos G. (2018) An empirical investigation on consumers' intentions towards autonomous driving. Transportation Research Part C: Emerging Technologies, no. 95, pp. 773–784. DOI: https://doi.org/10.1016/j.trc.2018.08.013
Rand D. G. (2012) The promise of Mechanical Turk: how online labor markets can help theorists run behavioral experiments. Journal of theoretical biology, no. 299, pp. 172–179. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jtbi.2011.03.004
Rivera-Camino J. (2007) Re-evaluating green marketing strategy: A stakeholder perspective. European Journal of Marketing, no. 41(11-12), pp. 1328–1358. DOI: https://doi.org/10.1108/03090560710821206
Sachdeva M., Lehal R., Gupta S. and Garg A. (2023) What make investors herd while investing in the Indian stock market? A hybrid approach. Behavioral Finance, vol. 15, no. 1, pp. 19–37. DOI: https://doi.org/10.1108/RBF-04-2021-0070
Sibhatu K. T., Arslan A., & Zucchini E. (2022) The effect of agricultural programs on dietary diversity and food security: Insights from the smallholder productivity promotion program in Zambia. Food Policy, no. 113. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2022.102268
Sugden R. (2018) The community of advantage: A behavioural economist's defence of the market. Oxford University Press. DOI: https://doi.org/10.1093/oso/9780198825142.001.0001
Tatar M. (2023) Agricultural sector development and elasticity of its links with the food security level. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, vol. 9(4). DOI: https://doi.org/10.22004/ag.econ.341547
Temesgen H., Aweke C. S. (2023) A scoping review on the impacts of smallholder agriculture production on food and nutrition security: Evidence from Ethiopia context. Agric & Food Secur no. 12. DOI: https://doi.org/10.1186/s40066-023-00449-x
Toma T. M., Andargie K. T., Alula R. A. et al. (2023) Factors associated with wasting and stunting among children aged 06–59 months in South Ari District, Southern Ethiopia: a community-based cross-sectional study. BMC Nutr, no. 9. DOI: https://doi.org/10.1186/s40795-023-00683-3
Yu Y., Yang Y., Huang J., & Tan Y. (2023) Unifying Algorithmic and Theoretical Perspectives: Emotions in Online Reviews and Sales. MIS Quarterly, no. 47(1), pp. 127–160. DOI: https://doi.org/10.25300/MISQ/2022/16600
Zaremba S. M. M., Cook W. B., Anderson A. S. (2023) It was called a grab bag and nobody wanted to grab them: Teachers' perceptions of school lunches during the COVID-19 pandemic - a regional case study. Journal of Public Health Research, no. 12(3). DOI: http://dx.doi.org/10.1177/22799036231193071
Zepter J. M., Lüth A., Crespo del Granado P., & Egging R. (2019) Prosumer integration in wholesale electricity markets: Synergies of peer-to-peer trade and residential storage. Energy and Buildings, no. 184, pp. 163–176. DOI: https://doi.org/10.1016/j.enbuild.2018.12.003