ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНИХ ДОБРИВ

Ключові слова: економічні ефекти, інструменти регулювання, імпорт, підтримка виробників, групи суспільних інтересів, спільна аграрна політика, Green deal – карбон, виробництво органічних добрив, технології органічного виробництва, експорт

Анотація

Нині економічна ситуація спричинила загострення конкурентного середовища та посилення потреби в розвитку стійких та ефективних підприємств з виробництва органічної продукції. В умовах зростаючої уваги до екологічних та сталих практик, попит на органічну продукцію стає все більш виразнішим, що створює нові можливості для агробізнесу. Слід зазначити, що органічне сільське господарство є одним із способів розв'язанням екологічних проблем у сільськогосподарському секторі, що протегує відновленню порушених екосистем за допомогою біологічних методів підвищення родючості ґрунту і захисту рослин, методів збільшення біорізноманіття та сприяє процесам самовідновлення природного середовища. Альтернативи розвитку сільського господарства у напрямку органічного виробництва є використання європейського міжнародного досвіду впровадження сучасних технологій, що включатимуть: вибір напрямку переходу до даного продукування, наявні ресурси використання в господарській діяльності та попит на органічну продукцію; відтворення земельного потенціалу через залучення невикористаних земель у сільськогосподарський обіг, відновлення родючості ґрунту та перехід до екологізації землекористування; підвищення ефективності сільськогосподарської діяльності шляхом отримання вищої ціни за органічну продукцію; включення організації до зонального агроекокластера. Реалізація поставлених завдань можлива при інноваційній модернізації аграрного сектору, його структурної трансформації, що забезпечить національну продовольчу безпеку та сприятимуть відтворенню і збереженню навколишнього середовища. Аграрний сектор України має значний потенціал для розвитку виробництва органічних добрив, як системи ведення сільського господарства, що повністю відповідає всім принципам сталого розвитку, сприяє відновленню природного балансу та забезпечує сталість харчової системи. Європейський досвід впровадження сучасних технологій виробництва органічних добрив у аграрний сектор, таких як «Green Deal» свідчить, що зелена трансформація сільського господарства можлива та досить ефективна у досягненні екологічних та кліматичних цілей; дана практика забезпечує сталість та рентабельність сільськогосподарських підприємств; відбувається зменшення впливу на довкілля та підтримку органічного виробництва для забезпечення більш збалансованого розвитку сільських територій.

Посилання

Кау Г., Мет`юс М., Суарес Н. А., Мічке В. Річний звіт IFOAM Органічна Європа. Брюссель. 2020. URL: https://read.organicseurope.bio/publication/ifoam-organics-europe-annual-report-2020/pdf/ (дата звернення: 12.08.2023).

Коу С., Малік X., Ранкл Ф., Болтон П., Стюарт І. Вплив війни в Україні на сільське господарство та виробництво продуктів харчування у Великій Британії. Пакет дебатів 18 липня 2022 року, номер CDP 2022/0147, Бібліотека Палати громад. 2022

Деві К., Сінгх Г., Рой С.К., та Куг Ж. Детермінанти наміру придбати органічну їжу: стримуюча роль свідомості здоров'я. Британський продовольчий журнал. 2023. Том. 125. No. 11. С. 4092–4122. DOI: https://doi.org/10.1108/BFJ-03-2023-0220

Зелені країни Східного партнерства. Аналітичний огляд "Перспективи розвитку «зеленої» економіки в Україні: органічне сільське господарство". Женева-Київ. 2016-2018. 16 p.

Емілія Ламонака, Барбара Кафареллі, Крещенца Калькуллі та Катерина Тріказе. Сприняття споживчами атрибутів органічних продуктів харчування в Італії: Дослідження моделі СUB. 24 лютого 2022. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e09007

Європейська комісія. Сільське господарство та розвиток сільських районів. Забезпечення наявності та доступності добрив. 2023. URL: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/agri-food-supply-chain/ensuring-availability-and-affordability-fertilisers_en (дата звернення: 12.08.2023).

Європейська комісія. Сільське господарство та розвиток сільських районів. Стале землекористування (озеленення). 2023. URL: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/income-support/greening_en (дата звернення: 12.08.2023).

Європейська комісія. Сільське господарство та розвиток сільських територій. Майбутнє органіки. 2023. URL: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/future-organics_en (дата звернення: 12.08.2023).

Європейська комісія. Стратегія біорізноманіття до 2030 року. 2020. URL: https://environment.ec.europa.eu/strategy/biodiversity-strategy-2030_en (дата звернення: 12.08.2023).

Європейська комісія. Повідомлення Комісії Європейському Парламенту, Раді, Європейському економічному та соціальному комітету та Комітету регіонів, Стратегія ЄС з біорізноманіття до 2030 року. Європейська комісія: Брюссель, Бельгія. 2020.

Європейська Комісія. Повідомлення Комісії Європейському Парламенту, Європейській Раді, Раді, Європейському економічному та соціальному комітету та Комітету регіонів "Стратегія "Від лану до столу" для справедливої, здорової та екологічно чистої продовольчої системи". Європейська комісія: Брюссель, Бельгія. 2020.

Гмінсайт. Розмір ринку органічних напоїв - за видами продукції (органічна кава, органічний чай, органічний сік, органічні безалкогольні напої, органічні молочні напої, органічні алкогольні напої, органічні збагачені води), каналами збуту, регіональний аналіз та прогноз, 2023-2032. 2023. URL: https://www.gminsights.com/industry-analysis/organic-beverages-market

Дослідження Гранд В`ю. Звіт про аналіз розміру, частки та тенденцій ринку органічних продуктів харчування та напоїв за продуктами (органічні продукти харчування, органічні напої), каналами збуту (магазини біля дому, спеціалізовані магазини), регіонами та прогнозами за сегментами, 2023-2030 рр. 2023. URL: https://www.gra ndviewresearch.com/industryanalysis/organic-foods-beverages-market

Городняк І., & Петровський С. Аналіз ринку органічної продукції в Україні. Економічний простір. 2023. Вип. 184. С. 31–35. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/184-5

Індикатори екологічної модернізації соціально-економічних систем в контексті зеленого зростання економіки регіону. Механізм економічного регулювання. 2015. № 1. P. 9.

Карпінська Н.В. Екологізація сільського господарства в умовах євроінтеграції: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції "Треті збори фахівців суміжних галузей права для обговорення стратегії еволюції аграрних, земельних, екологічних та природоресурсних правовідносин в умовах інтеграційного розвитку України" (м. Одеса, 7-10 червня 2018 р.). Одеса: Видавничий дім "Гельветика", 2018. C. 150–153.

Левченко І.В. Світовий ринок органічної продукції: відомі бренди та торгові марки. Актуальні питання сучасної науки. Європейський науковий електронний журнал. Острава: Tuculart Edition, Європейський інститут інноваційного розвитку, 2023. № 25. С. 72–81. DOI: https://doi.org/10.47451/man2023-06-01

Мельник Л.Г. Екологічна економіка: підручник. 3-тє вид., перероблене і доповнене. Суми : Університетська книга, 2006. 367 с.

Негода Ю., & Гузь М. Ринок органічної продукції в Україні. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 54. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-34

Пілеліене Л., & Тамуліене В. Ставлення та поведінка споживачів щодо органічних продуктів: Докази з литовського ринку. Журнал підприємництва, менеджменту та інновацій. 2021. № 17(1). С. 269–299. DOI: https://doi.org/10.7341/20211719

Прандецький К., Вржащ В., Зелінський М. Екологічні та кліматичні виклики для сільського господарства в Польщі в контексті цілей, прийнятих у Стратегії Європейського зеленого курсу. Сталий розвиток. 2021. № 13(18). DOI: https://doi.org/10.3390/su131810318 (дата звернення: 12.08.2023).

Дослідження прецедентів. Ринок органічних продуктів харчування (за продуктами: Фрукти та овочі, Молочні продукти, М'ясо, риба та птиця, Заморожені продукти, Інші; За каналами збуту: Онлайн, офлайн) - глобальний аналіз галузі, розмір, частка, зростання, тенденції, регіональні перспективи та прогноз на 2023-2032 роки. 2023. URL: https://www.prece-denceresearch.com/organic-food-market

Регламент (ЄС) 2021/2115 Європейського Парламенту та Ради від 2 грудня 2021 року, що встановлює правила підтримки стратегічних планів, які розробляються державами-членами в рамках спільної аграрної політики (Стратегічні плани САП). 2021. URL: https://eur-lex. europa.eu/eli/reg/2021/2115/oj (дата звернення: 12.08.2023).

Мозкові осяяння. Розмір ринку органічних продуктів харчування та напоїв за продуктами (органічні напої та органічні продукти харчування) та каналами збуту (спеціалізовані магазини, магазини біля дому, супермаркети/гіпермаркети, онлайн-канали продажів та інші), регіони, глобальний аналіз галузі, частка, зростання, тенденції та прогноз на 2023-2032 роки. 2023. URL: https://www.thebrainyi nsights.com/report/organic-food-and-beverages-market-13849

Тіммерманс Ф. Підвищення стійкості Європи: зупинити втрату біорізноманіття та побудувати здорову і стійку продовольчу систему. Європейська комісія. 2020. URL: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ en/IP_20_884 (дата звернення: 12.08.2023).

Віллер, Хельга, Бернхард Шлаттер та Ян Травнічек (Ред.). Світ органічного сільського господарства. Статистика та нові тенденції 2023. Науково-дослідний інститут органічного сільського господарства FiBL, Frick та IFOAM – Міжнародна організація «Органік інтернешнл» Бонн. 2023. URL: http://www.organicworld.net/yearbook/yearbook-2023.html

Віллер Хельга, Бернхард Шлаттер та Ян Травнічек (ред.). Світ органічного сільського господарства. Статистика та нові тенденції 2023. Науково-дослідний інститут органічного сільського господарства FiBL, Frick та IFOAM - Organics International, Бонн. 2023.

Вржащ Віолетта. Тенденції та перспективи розвитку органічного сільського господарства в ЄС - значення стратегії Європейського зеленого курсу. Європейський журнал сталого розвитку. 2023. № 12. Т. 1. С. 143–158.

Kau G, Matthews M, Suarez NA, Michke W. (2020) IFOAM Organic Europe Annual Report. Brussels. Available at: https://read.organicseurope.bio/publication/ifoam-organics-europe-annual-report-2020/pdf/ (accessed August 12, 2023).

Coe S, Malik X, Runkle F, Bolton P, Stewart I. (2022) The impact of the war in Ukraine on agriculture and food production in the UK. Debate package 18 July 2022, CDP number 2022/0147, House of Commons Library.

Devi K., Singh G., Roy S. K., and Coog J. (2023) Determinants of intention to purchase organic food: the moderating role of health consciousness. British Food Journal, vol. 125, no. 11, pp. 4092–4122. DOI: https://doi.org/10.1108/BFJ-03-2023-0220

Green countries of the Eastern Partnership. Analytical review ‘Prospects for the development of a green economy in Ukraine: organic agriculture’. Geneva-Kyiv. 2016-2018. 16 p.

Emilia Lamonaca, Barbara Cafarelli, Crescenza Calculli and Caterina Tricase (February 24, 2022) Consumer perceptions of organic food attributes in Italy: A study of the CUB model.. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e09007

European Commission. Agriculture and Rural Development. Ensuring the availability and affordability of fertilisers. (2023). Available at: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/agri-food-supply-chain/ensuring-availability-and-affordability-fertilisers_en (accessed August 12, 2023).

European Commission. Agriculture and rural development. Sustainable land use (greening). (2023). Available at: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/income-support/greening_en (accessed August 12, 2023).

European Commission. Agriculture and Rural Development. The future of organics. (2023). Available at: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/future-organics_en (accessed August 12, 2023).

European Commission. Biodiversity Strategy 2030. (2020). Available at: https://environment.ec.europa.eu/strategy/biodiversity-strategy-2030_en (accessed August 12, 2023).

European Commission. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions, EU Biodiversity Strategy 2030. European Commission: Brussels, Belgium. (2020). 11. European Commission. Communication from the Commission to the European Parliament, the European Council, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions ‘A Farm to Table strategy for a fair, healthy and environmentally sound food system’. European Commission: Brussels, Belgium. (2020).

Gminsite. Organic Beverages Market Size - by Product Type (Organic Coffee, Organic Tea, Organic Juice, Organic Soft Drinks, Organic Dairy Drinks, Organic Alcoholic Drinks, Organic Fortified Waters), Sales Channels, Regional Analysis and Forecast, 2023-2032. (2023). Available at: https://www.gminsights.com/industry-analysis/organic-beverages-market

Grand View Research. Organic Food and Beverage Market Size, Share and Trends Analysis Report by Product (Organic Food, Organic Beverage), Distribution Channel (Convenience Stores, Speciality Stores), Region and Segment Forecasts, 2023-2030. (2023). Available at: https://www.gra ndviewresearch.com/industryanalysis/organic-foods-beverages-market

Horodniak I., & Petrovskyi S. (2023) Analysis of the organic products market in Ukraine. Economic space, issue 184, pp. 31–35. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/184-5

Indicators of ecological modernisation of socio-economic systems in the context of green growth of the region's economy. (2015) Mechanism of economic regulation, no. 1, p. 9.

Karpinska N. V. (June 7-10, 2018) Ecologisation of Agriculture in the Context of European Integration: Materials of the International Scientific and Practical Conference ‘Third Meeting of Specialists in Related Branches of Law to Discuss the Strategy of Evolution of Agrarian, Land, Environmental and Natural Resource Legal Relations in the Context of Ukraine's Integration Development. Odesa: Helvetica Publishing House, pp. 150–153.

Levchenko I. V. (2023) The world market of organic products: well-known brands and trademarks. Topical issues of modern science. European scientific electronic journal. Ostrava: Tuculart Edition, European Institute for Innovative Development. No. 25, pp. 72–81. DOI: https://doi.org/10.47451/man2023-06-01

Melnyk L. G. (2006) Ecological economics: a textbook. 3rd edition, revised and supplemented. Sumy: University book, 367 p.

Negoda Yu., & Guz M. (2023) Market of organic products in Ukraine. Economy and society, issue 54. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-34

Pileliene L., & Tamulienė V. (2021) Consumer attitudes and behaviour towards organic products: Evidence from the Lithuanian market. Journal of Entrepreneurship, Management and Innovation, no. 17(1), pp. 269–299. DOI: https://doi.org/10.7341/20211719

Prandecki K., Wrzaszcz W., Zieliński M. (2021) Environmental and climate challenges for agriculture in Poland in the context of the goals adopted in the European Green Deal Strategy. Sustainable Development, no. 13(18). DOI: https://doi.org/10.3390/su131810318 (accessed August 12, 2023).

Case study. Organic food market (by product: Fruits and vegetables, Dairy products, Meat, fish and poultry, Frozen products, Others; By distribution channels: Online, Offline) - Global Organic Food Market Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends, Regional Outlook and Forecast 2023-2032. (2023). Available at: https://www.prece-denceresearch.com/organic-food-market.

Regulation (EU) 2021/2115 of the European Parliament and of the Council of 2 December 2021 laying down rules for the support of strategic plans drawn up by Member States within the framework of the Common Agricultural Policy (CAP Strategic Plans). (2021). Available at: https://eur-lex. europa.eu/eli/reg/2021/2115/oj (accessed August 12, 2023).

Insights. Organic Food & Beverage Market Size by Product (organic beverages and organic food) and Distribution Channels (speciality stores, convenience stores, supermarkets/hypermarkets, online sales channels, and others), regions, global industry analysis, share, growth, trends and forecast 2023-2032. (2023). Available at: https://www.thebrainyi nsights.com/report/organic-food-and-beverages-market-13849

Timmermans F. Making Europe more resilient: halting biodiversity loss and building a healthy and resilient food system. European Commission. (2020). Available at: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ en/IP_20_884 (accessed August 12, 2023).

Willer Helga, Bernhard Schlatter and Jan Travnicek (eds.) (2023) The World of Organic Agriculture. Statistics and new trends 2023. Research Institute for Organic Agriculture FiBL, Frick and IFOAM - Organic International Bonn. Available at: http://www.organicworld.net/yearbook/yearbook-2023.html

Willer Helga, Bernhard Schlatter and Jan Travnicek (eds.) (2023) The World of Organic Agriculture. Statistics and new trends 2023. Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick and IFOAM - Organics International, Bonn.

Vrzasz Violetta (2023) Trends and prospects for the development of organic agriculture in the EU - the importance of the European Green Deal strategy. European Journal of Sustainable Development, no. 12, vol. 1, pp. 143–158.

Переглядів статті: 94
Завантажень PDF: 44
Опубліковано
2024-04-26
Як цитувати
Кваша, С., & Червоний, Д. (2024). ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНИХ ДОБРИВ. Трансформаційна економіка, (1 (06), 76-83. https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-6-14